header-photo

Szalvéta börze

Érdekes, szép és nagyon izgalmas hobby-ja van édesanyámnak. Igaz, már mondhatom, hogy nekem is! Szalvétát gyűjt kisgyermek kora óta. Immár több, mint 40 ezer darabja van.Rengeteg cseretársa van az országban, de külföldön is. Sajnos, az elmúlt időben nem volt sok időm foglalkozni vele, ezért a neten kicsit elcsúszott a dolog. Az új szalvétákat bescannelem, felrakom. Csak ez mind idő. Sokan árulják a teszveszen és a vaterán is csereszalvétájukat. Én eddig ezt nem erőltettem, mert mindig fontosabbnak tartottam, hogy inkább újabb szalvétákkal gyarapodjon anyu gyűjteménye egy-egy csere alkalmával. Pár éve szalvéta-börzét is tartunk otthon. Ilyenkor eljönnek a cseretársak, még messzi városokból is, és ezerrel megy a szalvétázás. Iszonyat mennyiség van. Tele a szoba, a nappali, az udvaron is asztalok. Idén is lesz ilyen, most április 17-én. Amíg a csere folyik, a társak, férjek a kertben készítik a bográcsban az ebédet. Szóval, remek program.
Mindenkinek, akinek van hobbija azt ajánlom, hogy szánjon rá időt, és energiát, mert megéri! A mai világban igenis kell egy pont, amiben örömünket leljük, amiért lelkesedhetünk.

A sonkafőzés titka


Húsvéti hagyomány a füstölt sonka az asztalon.
Az alábbi leírásból megtudhatod, hogyan lehet finom puha, ízletes és szépen szeletelhető sonkát főzni:

Hagyományosan a nyers füstölt sonkát előző este annyi hideg vízben kell áztatni, ami ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízbe tedd oda főni, ízlés szerint adhat hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet. Ha esetleg elfelejtetted beáztatni, a sonkát enyhén ecetes vízben főzd meg. Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le.



Lassú főzés

A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért azt ne szedd le róla. Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni.


Hidegen, melegen

Felszeletelve, főtt tojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.


Mire jó a sonkalé?

Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, ezért érdemes eltenni. A sonkalét felhasználásig a fagyasztóba is berakhatod. Ha néhány jól megmosott tojást főzöl meg a sonkalében, mind pikáns, enyhén füstölt íz kapsz. Ebben az esetben azonban a tojáson zsíros, viaszos réteg keletkezik, ami miatt nem lesz alkalmas festésre.

Forrás: pink.hu

Tökpörkölt

TÖKPÖRKÖLT

Hagyományos pörkölt alapot készítünk. Kisebb darabokra vágunk egy nagy tököt, persze kimagozva, megpucolva. Amikor kész a pörköltalap, beletesszük a tökdarabokat, és egy picit összefőzzük. Nem kell neki sok, mert a tök nagyon hamar megfő. De ezt úgyis látni fogjuk. Szinte mindennel finom, amivel egy pörkölt is. Tésztával, rízzsel, nokedlivel tálalom. Aki szereti a tököt, nem fog benne csalódni. Finom, kiadós, és nem utolsó sorban olcsó is.

Kertészkedés a gép mellett ülve


Nagyon jó kis játékot találtam. Kertészkedni kell, ültetni, öntözni... A terményeket piacon lehet eladni. A kertben gazolni is kell, meg vakondokat irtani. Szépen leköti az embert. Persze,m azért ne feledkezzünk meg a valódi kertünkről sem, hisz ott most kezdődnek csak igazán a munkálatok.
A játékot itt lehet elérni:

KERTBIRODALOM


Ha jól sikerül linkelnem, akkor a következőre kattintva a mintakertemet találjátok, melyre lehet szavazni is.




Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, március 25.


Sokan nem tudják, de márciusban is van Mária nap. Március 25-én ünnepeljük a Gyümölcsoltó Boldogasszony napját. E napon érdemes elkezdeni a gyümölcsfák oltását, a szemezést. Ekkor indul meg igazán a mezők növényeinek növekedése a néphit szerint.

Édesanyám is Mária, mi ekkor ünnepeljük a névnapját! Utólag is Boldog Névnapot minden kedves Máriának!

Fehérvári szelet

Ez a családunk egyik nagy kedvence! Szinte nincs ünnep, hogy ne lenne a kívánságlistán. Ezért sűrűn készítjük. Finom, és könnyű elkészíteni. Közeledik a húsvét, hátha adok vele egy kis ihletet!

Hozzávalók:
  • 1 csomag ostyalap
  • 2 egész tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag mazsola

Elkészítés:

Egy lábosba beletesszük a két egész tojást, elkeverjük a kristálycukorral, majd kis lángra téve a gázon hozzáadjuk a margarint, és felolvadásig kevergetjük. Ekkor belekeverjük a vaníliás pudingporokat, a kakaót és a mazsolát. A tűzről levéve beletördeljük az 1 csomag /5-6 lap/ ostyát. Egy őzgerincformát kibélelünk alufóliával, a kész masszát belenyomkodjuk, 1 napra hűtőbe tesszük, majd a formából kiborítva felszeleteljük.

Ma a Föld Órája - kapcsoljuk ki egy órára a villanyt!


Ma ünneplik világszerte FÖLD ÓRÁJA-t.

A program a világméretű klímaváltozás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.


A kezdeményezés 2007-ben az ausztráliai, Sydeneyből indult, amikor 2,2 millióan, majd egy esztendővel később már félszáz millióan kapcsolták le a villanyt egy órára a világon.

A résztvevők száma mára meghaladja az egymilliárdot

A Föld Órája 2008-ban vált nemzetközi eseménnyé, hazánk is ekkor csatlakozott először. Tavaly pedig már több, mint egymillió honfitársunk, kis- és nagyvállalkozás, köz- és állami intézmény vett részt a kezdeményezésben.

Budapesten közös dobolással és tűzzsonglőrködéssel is ünneplik a Föld Óráját – amit településenként más-más közösségi szertartással tesznek emlékezetessé.
Világszerte pedig olyan híres látványosságok borulnak sötétségbe, mint a római Trevi-kút, a pekingi Tiltott Város, a New York-i Empire State Building, s a világ legnagyobb épülete, a dubai Burdzs Kalifa.

Aki úgy érzi, hogy tenni szeretne környezete védelméért, részt akar venni a világ legnagyobb klímavédelmi akciójában, az ma este 20.30-kor kapcsolja le egy órára a villanyt!

Próbáljuk ki, mennyivel hangulatosabb gyertyafény mellett beszélgetni, vacsorázni, összebújni a párunkkal, a gyermekünkkel – vagy egyszerűen csak egy órácskára csendesen elmélyülni, relaxálni, pihenni...
Forrás: szabadföld.hu- Balog Mária cikke

Fehér tonhalfilé hagymás babbal

Most találtam erre a halas-bab receptre az fn.hu-n, ahol böjti ételek vannak épp a porondon. Nekem nagyon megtetszett, én ritkán szoktam kísérletezgetni, szinte mindig csak a megszokott ételeket főzöm, halat sem ettem még babbal, de ez e kép annyira csábító, hogy elhatároztam, kipróbálom. Szeretem az egyszerűen elkészíthető, ízletes ételeket - és ez annak látszik :)


Fehér tonhalfilé hagymás babbal


Hozzávalók:

60 dkg fehér tonhalfilé,
20 dkg fehér apróbab,
15 dkg vöröshagyma,
1 nagyobb ágacska friss kakukkfű,
só, bors, cukor - ízlés szerint,
1 dl olíva olaj,
1 dl fehér bor (száraz chardonnay)


A tonhalfilét nézzük át és az esetleges szálkákat a hasa aljával együtt távolítsuk el úgy, hogy csak a vastag része maradjon. Az eltávolított részeket tegyük fel vízben főni. Két óra főzés után leszűrjük és az így kapott alaplében tesszük fel főni a fehérbabot. Mikor a bab megpuhult leszűrjük. Egy serpenyőben olívaolajon vékony cikkekre vágott vöröshagymát fonnyasztunk friss kakukkfűvel. Mikor a hagyma pirulni kezdene, felöntjük fehérborral és jól kiforraljuk, hogy az alkohol kipárologjon, majd hozzátesszük a babot, sót, borsot és egy kevés cukrot.


Ha szükséges, az alaplével pótolhatjuk a levét. A halfilét serpenyőben olívaolajon minden oldala felől megpirítjuk, majd sütőtálcán 180 Celsius-fokon 8 percig sütjük. Ha elkészült a babbal együtt tálaljuk.

A halfilét mindig csak tálaláskor sózzuk. A babhoz tehetünk koktélparadicsomot.
Forrás: fn.hu

Könnyű fokhagymás spárga


Könnyű fokhagymás spárga - pár perc alatt megvan!


Hozzávalók:

1 csomó megtisztított és blansírozott spárga
1 gerezd fokhagyma, aprítva
1 apróra vágott rozmaring ágacska
Só és bors
1 teáskanál olaj (ha van, olíva)

Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat,
hozzáadjuk a fokhagymát, rozmaringot, és enyhén sózzuk, borsozzuk. Főzzük 1 percig.
Hozzáadjuk a spárgát, és főzzük addig, amíg átmelegedik, legfeljebb egy-két percig, mert akkor ress-roppanós a spárga.

Díszítsük parmezán sajttal.



Spárga hollandi öntettel




Spárga hollandi öntettel - 15 perc alatt elkészül!

Hozzávalók:
1 csokor spárga
hollandi dresszing,


A hollandi dresszing elkészítése:
100 g natúr joghurt, (alacsony zsírtartalmú)
1 1 / 2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál maláta-vagy fehér borecet
őrölt fekete bors, ízlés szerint.

Az összes összetevőt egy kis tálban habverővel simára keverjük.

A főtt spárgát leöntjük a dresszinggel, melegen fogyasztjuk.


A spárgát többféleképpen is elkészíthetjük:

Előkészítés: alaposan megtisztítjuk, lemossuk a homokot róla és levágjuk kemény végét.

Hagyományos módon: vízbe állítjuk és 3-5 perc alatt megfőzzük, vigyázzunk ne ázzon szét a spárgánk

Microhullámúban is elkészíthetjük: kevés vizet tegyünk alá, fedjük le, 4-7 perc

Újabb módszer: sütőben, kevés olívaolajat öntünk a tepsibe, szórunk rá kis sót, őrölt borsot, pici olíva olajat spriccelünk rá. kb. 20 perc alatt megvan 190 fokos sütőben.



Klímabarát Háztartás Program - klíma védelmi akció



Új klímavédelmi akciót indított a zöldtárca: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók – időskorúak, nagycsaládosok, fogyatékkal élők és regisztrált munkanélküliek – energiafaló hűtő- és mosógépeiket energiatakarékosra cserélhetik.

A Zöld Beruházási Rendszer részeként kiírt Klímabarát Háztartás Program egymilliárd forintos keretösszegéből csaknem 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Az energiahatékony háztartási gépek beszerzésére az időskorúakat, a nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak.
A háztartásonként, illetve – szervezetek esetén – székhelyenként egy régi mosógép „A” energiaosztályú új mosógépre, és/vagy egy régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” energiaosztályú új hűtőgépre cserélésére lehet támogatást kérni. A támogatás maximális összege A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép vásárlására bruttó 70 ezer, „A” energiaosztályú hűtő- és mosógép esetén pedig 60 ezer forint. A pályázatok elbírálása folyamatos, azokat október 30-ig, vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a nagy háztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Amennyiben az összes készüléket lecserélnék korszerű, energiatakarékos eszközökre, azzal összesen 1,8 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid kibocsátás. A környezetvédelem mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez. A korszerű háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor évente csaknem tízezer forintot lehet megtakarítani, egy, a 80-as évekből származó hűtő cseréjével pedig évente több mint 15 ezer forintot lehet megspórolni.


Forrás: szabadföld.hu


A szükséges nyomtatványok és feltételek itt megtalálhatóak

Az érintetteknek érdemes mielőbb felkeresniük egy szervezetet, akik elkészítik a pályázatot.