header-photo

Vatera - az új hobbim, egyben egy kis konyhapénz!

Ezt az oldalt ajánlom mindenkinek, akinek otthonában vannak felesleges tárgyak, ruhadarabok....
Én egy ideje árulok itt dolgokat. Eleinte félve töltöttem fel ezt-azt. És nem nagyon tudtam, hogy vajon mit mennyiért? De nagy meglepetésemre egyre több mindent sikerül eladnom. A gyerekek használt ruháit, szalvétákat, nem használt táskákat, kismama ruháimat, könyveket.


www.vatera.hu



Mindenszentek napja, Halottak napja


Mindkét nap a halottakra való emlékezés napja. Mindenszentekkor emlékezünk meg azokról a szentekről, akik név szerint nem szerepelnek az egyházi naptárban.
Azt a hetet melyre a Halottak napja esik halottak hetének nevezik. Szokás ilyenkor a temetőbe, elhunyt családtagok sírjához kilátogatni, a sírokat rendbe tenni, gyertyát, mécsest gyújtani. A hiedelem szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért szokás számukra is megteríteni, az asztalra kenyeret, vizet tenni. A lámpát égve hagyták sok helyen, hogy a hazalátogató lélek szétnézhessen. Ahány halottja van a családnak annyi gyertyát kell gyújtani.

Sós, sajtos rúd


Hozzávalók:
1 egész Rama margarin, fél kg liszt, 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 3 dkg élesztő, só, 1 egész tojás, 1 tojássárgája és reszelt sajt a tetejére (esetleg köménymag vagy szezámmag)

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát nem kell keleszteni, esetleg 10-15 percig. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal, majd késsel vagy derelyemetszővel megfelelő méretű rudacskákat vágunk belőle. Kivajazott, lisztezett sütőbe tesszük, és közepes hőfokon megsütjük, míg szép színe nem lesz. Nem keményedik meg, több napig is eláll.

Almás hússaláta



Hozzávalók: 20 dkg sülthús 20 dkg virsli 4 db csemegeuborka 2 alma 1 dl majonéz 2 dl tejföl 1 kk mustár 1 kk cukor só, bors, petrezselyem

Elkészítés:
A húst, virslit, uborkát és almát vékony csíkokra vágjuk, a többi hozzávalót habosra keverjük, majd az egészet összeforgatjuk.