header-photo

Klímabarát Háztartás Program - klíma védelmi akció



Új klímavédelmi akciót indított a zöldtárca: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók – időskorúak, nagycsaládosok, fogyatékkal élők és regisztrált munkanélküliek – energiafaló hűtő- és mosógépeiket energiatakarékosra cserélhetik.

A Zöld Beruházási Rendszer részeként kiírt Klímabarát Háztartás Program egymilliárd forintos keretösszegéből csaknem 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Az energiahatékony háztartási gépek beszerzésére az időskorúakat, a nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak.
A háztartásonként, illetve – szervezetek esetén – székhelyenként egy régi mosógép „A” energiaosztályú új mosógépre, és/vagy egy régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” energiaosztályú új hűtőgépre cserélésére lehet támogatást kérni. A támogatás maximális összege A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép vásárlására bruttó 70 ezer, „A” energiaosztályú hűtő- és mosógép esetén pedig 60 ezer forint. A pályázatok elbírálása folyamatos, azokat október 30-ig, vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a nagy háztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Amennyiben az összes készüléket lecserélnék korszerű, energiatakarékos eszközökre, azzal összesen 1,8 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid kibocsátás. A környezetvédelem mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez. A korszerű háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor évente csaknem tízezer forintot lehet megtakarítani, egy, a 80-as évekből származó hűtő cseréjével pedig évente több mint 15 ezer forintot lehet megspórolni.


Forrás: szabadföld.hu


A szükséges nyomtatványok és feltételek itt megtalálhatóak

Az érintetteknek érdemes mielőbb felkeresniük egy szervezetet, akik elkészítik a pályázatot.


1 megjegyzés:

apuka írta...

Szia kene a blog hozza ferese engedelyezd kerlek a szerkesztest nekem is köszönöm

Megjegyzés küldése