header-photo

Csalán a konyhában - próbáljuk ki!


A csalánt a legjobb méregtelenítőnek tartják. Serkenti az anyagcserét, az emésztés során létrejött salakanyagokat kiüríti.
Hasznos gyomor- és bélhurut, valamint vese és hólyagkő-képződés ellen és gyorsan felélénkít, a szervezet védekezőképességét is javítja.

Két egyszerű recept, amiben megízlelhetjük és könnyen, gyorsan elkészíthető:


Csaláncsipetke
Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.



Tojásos csalánsaláta
8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.


Tipp:
Túróhoz is keverhető, pl.
- nyersen: körözött készítéséhez,
- édesen: kapros-túrós lepényben helyettesítve vagy kiegészítve a kaprot,
- sósan: csalános-túrós pogácsában sülve.


A ételeinkhez fiatal leveleket, hajtásokat gyűjtsünk, a csalánméreg miatt érdemes kesztyűben szedni.
Fogyasztás előtt tanácsos alaposan átdolgozni, azért, hogy a csalánméreg mind kilövelljen a méregtartókból.

Forrás: terebess.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése