header-photo

Izzócsere program - pályázat


A Klímabarát Otthon és a Klímabarát Háztartás program után - a Zöld Beruházási Rendszer részeként - a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium új Izzócsere Programot indított. A 450 milliós keretösszegű pályázaton rászorulók cserélhetik hagyományos energiafaló izzóikat energiatakarékosra.

„Az Izzócsere Programmal azonnali és mérhető kibocsátás csökkentést lehet elérni, és amellett, hogy segítünk takarékoskodni az arra rászorulóknak, otthonok ezrei válhatnak klímabaráttá” – hangsúlyozta a miniszter.
Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket, nagycsaládosokat és fogyatékkal élőket támogató alapítványok és egyesületek pályázhatnak az általuk segített rászorulók háztartásai, illetve saját intézményük számára. A szervezetek rászoruló háztartásonként maximum 40 ezer forintnyi izzóra pályázhatnak, saját felhasználás esetében ez az összeg 20 ezer forint. Egy alapítvány vagy egyesület összesen maximum 10 millió forint támogatásban részesülhet. A hagyományos izzókat a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk, ezek tehát már garantáltan nem szennyezik tovább a környezetet.

Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos égők, amelyeknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos izzóra, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán. A programban várhatóan kicserélt 430 ezer izzóval összesen évi 1,5 milliárd forintos megtakarítás érhető el.
Forrás: kvvm.hu


A pályázat benyújtására jogosultak köre

Jelen pályázati forrásból támogatást kaphatnak a Magyarországon 2008. január 1. napja előtt bejegyzett az alapszabályukban/alapító okiratukban nevesítetten
• a nagycsaládosok érdekvédelmét, segítését, támogatását megvalósító,
• az időskorúak gondozását, segítését és érdekvédelmét megvalósító,
• a fogyatékkal élő személyek érdekvédelmét, segítését és támogatását megvalósító,
alapítványok, egyesületek.


A pályázatok benyújtására folyamatosan 2010. április 7-től 2010. október 30-a 24.00 óráig, vagy a támogatási keretösszeg rendelkezésre állásának függvényében van lehetőség.


Pályázati díj
A pályázóknak pályázati díjat nem kell fizetni.


További részletek:
Pályázati felhívás, dokumentumok


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése